nedeľa 24. februára 2013

Rozhovor s Julie Plec


Entertainment Weekly


Ako dlho ste vedeli, že toto príde?
 Keď sme sa rozhodli urobiť z Eleny upírku, vedeli sme, že ju potrebujeme dostať na miesto absolútnej straty, tragédie a temnoty, aby sme ju mohli dostať na cestu upírstva bez ľudskosti. A tak sme už na začiatku série vedeli, že budeme musieť obetovať niekoho, koho milujeme a veľmi skoro po začatí série sme rozhodli o tom, kto to bude. Potom sme sa sami seba pýtali veľa otázok a diskutovali o tom, no zostali sme pri našom rozhodnutí.
Čakali ste, že väčšina fanúšikov bude brať Jeremyho smrť ako podvod? Mnoho z nich bolo ako Elena, keď to popierali.
 Popravde, to je to, čo sme chceli dosiahnuť. Chceli sme predchádzajúcu epizódu zakončiť Jeremyho smrťou, ale ako som písala scenár, povedala som, že chcem, aby fanúšikovia mohli špekulovať. V okamihu, keď bolo po 14. epizóde, prvá vec, ktorú niekto povedal, bola: “Počkať! Mal na ruke svoj prsteň?” Potom niekto ďalší povedal: “Prsteň už viac nefunguje.” A ďalší sa pridal: “A čo keď áno? To nemôžeš vedieť.” A chceli sme všetky tieto otázky zdramatizovať, pretože v tomto seriáli smrť nemusí byť definitívna. A máme istú reputáciu, že obrátime príbeh na hlavu a prekvapíme ľudí. Takže sme chceli zahrať tie otázky, aby keď Elena začne akceptovať realitu a to, čo sa stalo, spolu s ňou to urobí aj publikum.
Aj po zhorení Jeremyho tela mnohí stále neveria, že je skutočne mŕtvy. Sú vo fáze popierania alebo máme dôvod držať sa tejto nádeje?
 Myslím si, že v tomto seriáli byť mŕtvy neznamená, že danú postavu už nikdy neuvidíme. Ale jeho telo zhorelo a tak už viac nie je na tejto Zemi.
Povedzte mi, čo môžeme očakávať od Eleny bez ľudskosti. Stane sa Katherine 2.0?
 Áno, ale bude to Katherine bez všetkých podvodov a úskokov a bez sexuálneho manipulovania. Keď Nina Dobrev (Elena/Katherine) začala hrať Katherine v prvej sérii, rozprávali sme sa o tom, ako odlíšiť Katherine od Eleny a povedali sme: “Všetko, čo povie Katherine, je lož a všetko čo povie Elena, je pravda.” A tak sme vám dali rozdiel medzi nimi. Krása Eleny bez ľudskosti je, že hovorí pravdu celý čas a je to brutálne, no nie zábavné pre ľudí, ktorí to musia počúvať. Pre Ninu je to akoby hrala úplne novú postavu.
Aká bude teraz úloha bratov v jej živote?
 Na začiatku série sa Elena stala upírkou a oni sa hádali, ako to zvládnuť. Každý z nich mal svoj vlastný názor, ktorý sa nezhodoval s tým druhým a nakoniec mali obaja pravdu. A teraz sa opäť bratia budú snažiť zistiť, čo s ňou spraviť. “Pomôžeme jej znovu to zapnúť? Necháme to vypnuté? Zamkneme ju? Podržíme ju za ruku? Necháme ju zabaviť sa? Pošleme ju späť do školy?” Mali všetky tieto otázky a žiadne tušenie, ako to spraviť. V epizóde po pauze budú zisťovať, čo s ňou urobia.
Počula som niečo o roztlieskavačkách…
 Áno, áno. Prvá vec, ktorú Elena urobí, je, že sa opäť pridá k roztlieskavačkám. Povie si: “Pohyby nie sú také ťažké a ja nebudem celý deň sedieť doma a nič nerobiť.” Ale ukáže sa, že má skrytý motív, ktorý zahŕňa fakt, že v Mystic Falls už viac nie sú ľudia, ktorí v sebe nemajú železník a na ktorých by sa dalo kŕmiť.
Musím povedať, že milujem scénu medzi bratmi v minulej epizóde. Ako ich zasiahne fakt, že sa teraz s tým celým budú musieť vyrovnať?
 Ak už nič iné, nasledujúca kapitola zblíži Stefana a Damona, pretože ako zápasia s tým, čo teraz majú urobiť s Elenou, ktorú už nespoznávajú, začnú si uvedomovať, ako veľmi bol ich vzťah ovplyvnený ich láskou k nej. Sledovali, ako stratila svojho brata a pocítili: “Preboha. Aj keď so svojím bratom bojujem, ak by som ho stratil, nemal by som nič.” Bude to mať na nich liečivý efekt.
Zohrá Caroline nejakú úlohu pri pomáhaní im s Elenou?
 Určite áno. Ona je ten najlepší a najúspešnejší upír v celom meste a bude tam, aby pomohla Elene. Nanešťastie, Elena jej pomoc nechce a to vyvolá medzi nimi konflikt, ktorý bude smutný aj zábavný zároveň.
Čakajú nás nejaké dôležité úmrtia?
 Nemôžem vám sľúbiť, že odpoveď je nie, ale pokúsim sa nezničiť vašu dušu niečím podobným, čím ste si museli prechádzať v minulej epizóde.
Budeme mať novú domácu základňu? Pretože dom je dôležité miesto pri stretávaní.
 V nasledujúcej epizóde ich uvidíme v sídle Salvatorovcov a po tom sa na ďalšie dve epizódy vydáme na cesty. Zamierime do New Yorku a do malého mesta v Pensylvánii. Takže nasledujúce epizódy budú viac-menej o Eleniných dobrodružstvách.
Kedy sa pozrieme na Silasov pohľad na mytológiu?
 Veľmi potichu a pomaly to rozohráme v nasledujúcej epizóde a v tej ďalšej začneme spoznávať, čo plánuje s Bonnie a či bude úspešný v tom, aby ju donútil spraviť, to čo chce. Stefan, Caroline a Klaus zistia, čo sa deje a pokúsia sa to zastaviť.
A čo ďalší flashback?
 Zatiaľ, čo sa naši hrdinovia doma zaoberajú tým, čo má Silas v pláne, Damon, Elena a Rebekah odídu do New Yorku, kde Damon znovu prežíva obdobie 70. rokov, kedy sa nesprával práve najlepšie.


 TV Line

Viem si predstaviť, že toto rozhodnutie vôbec nebolo jednoduché. Prečo si myslíte, že to bolo nevyhnutné?
 Celý tento rok sa niesol v znamení toho, ako sa upírka Elena postupne vyvíjala od dievčaťa, ktoré jasne prehlásilo, že byť upírkou je tým posledným, čo chcela. A potom, čo sa už konečne naučila, ako s tým žiť, prišlo do pozornosti puto oddanosti. Vedeli sme, že ju chceme dostať na to najtemnejšie možné miesto, takže Elena – najsúcitnejšia postava v seriáli – stratí súcit a vypne svoju ľudskosť. Boli sme si vedomí toho, že musíme z jej života odstrániť niekoho skutočne dôležitého. Každý je však pre ňu rovnako dôležitý, no keď o tom naozaj popremýšľate, zistíte, že poslednou vecou, ktorá ju držala po hromade, bol jej brat. Jeremyho smrť je práve tou vecou, kvôli ktorej by sa skutočne zložila.
Je samozrejmé, že smrť brata nie je niečo, cez čo sa Elena rýchlo prenesie. Môžeme teda tvrdiť, že Elena bude “vypnutá” po väčšiu časť série?
 Môžeme prezradiť, že nakopnúť späť svoju ľudskosť bude pre ňu veľmi zložité. Miesto, na ktorom sa práve teraz psychicky nachádza, pokladá za šťastné, pretože je to miesto bez bolesti, viny a utrpenia – miesto bez extrémov. Je to len užívanie si upírskeho života a túžba po kŕmení sa.
Ako sa Elena bez svojej ľudskosti odlišuje od Katherine?
 Všetko, čo Katherine robí, je sexuálna manipulácia, je to v jej osobnom záujme a pre jej vlastné prežitie. Obhajuje, flirtuje, dráždi, klame a prekabáti každého, len aby naplnila svoje vlastné záujmy. Elena je úprimnejšia a otvorenejšia, niečo v zmysle: ‘Ide o to, o čo ide, som, kto som a chcem, čo chcem. A práve v tejto chvíli by som sa rada kŕmila na tom dievčati opodiaľ. A nepokúšajte sa ma zastaviť.’ Elena je omnoho priamejšia v tom, čo chce dosiahnuť. Nepotrebuje sa spoliehať na triky, ako Katherine.
Uvidíme aj Eleninu lahkomyseľnejšiu a zábavnejšiu stránku, teraz, keď necíti ľudskú zodpovednosť?
 Samozrejme, bez pochýb. Elenina premena v upírku neprebehla zrovna najjednoduchšie. Nechceli sme, aby do toho skočila ihneď, i keď si myslím, že mnohí diváci by to veľmi ocenili. No bilo by sa to s vlastnosťami, na ktoré sme u nej ako u človeka tak veľmi upozorňovali. Teraz však zažijeme presne tie veci, ktoré sa spájajú s upírstvom – zabávať sa celé noci, nikdy nezostarnúť, nikdy neumrieť.
Ako ovplyvní jej nový stav vzťahy a city k Damonovi?


 To je veľká otázka. Čo skutočne cíti? Akú úlohu v tom všetkom zohráva puto oddanosti? Ako sa bude vyvíjať ich dynamika teraz, keď Elena nie je poháňaná svojou láskou k Damonovi? Vynárajú sa mnohé otázky, na ktoré dostaneme odpoveď počas nasledujúcich epizód.
Sú stále spolu? 
 Aj to budeme musieť zistiť.
Spôsobí medzi nimi fakt, že to bol práve Damon, kto jej povedal, aby vypla svoju ľudskosť, nejaké problémy v budúcnosti? Alebo medzi ním a Stefanom?
 Časom všetci zistia, že v tom najhoršom možnom scenári – čo bol práve ten, v ktorom sa nachádzali – to skutočne bolo jediným riešením. Nerobí ho to však správnym, ani šťastným. Bola to ale však vec, ktorá sa musela stať, aby Elenu oslobodila od jej bolesti. Nemyslím si preto, že by sa niekto za to na Damona mal hnevať.
Ako sa budú vyrovnávať Eleniny nadprirodzení priatelia, ktorí svoju ľudskosť ešte stále majú, s jej novým ja?
 Je to pre nich zložité. Najzložitejšie to bude práve pre Caroline, ktorá sa ako obvykle bude snažiť priviesť svoju kamarátku do starých koľají, čo uvidíme v nasledujúcej epizóde. Elena však ale príliš spolupracovať nebude.
Hrá nejaký význam fakt, že dala Elena Gilbertovský prsteň práve Damonovi? Prečo ho nedarovala napríklad Mattovi, ktorý by ho mohol použiť?
 V tej chvíli cítila niečo ako: ‘OK, toto už nefunguje, tu máš, ber si ho.’ Môžem však povedať, že to nebolo poslednýkrát v tejto sérii, čo sme ten prsteň mohli vidieť. Na istý čas je ale mimo hry.
Predstavovala si Bonnie Silasa, alebo sa s ním – so Shaneovým zjavom – skutočne fyzicky rozprávala?
 To je ďalšia otázka, ktorú sa budeme musieť pýtať sami seba. Čo sme zistili o Silasovi v jaskyni je, že sa dokáže zjavovať ako halucinácia… Otázkou tak ostáva – deje sa to aj teraz? Alebo skutočne stojí pred ňou? Vyzerá ako Shane? Vydáva sa za Shanea? Čo sa deje? Čoho je tento chlap schopný?
Do akej temnoty sa Bonnie ponorí? Bude pokračovať v Silasovom pláne a zabije 12 ľudí?
 Bonnie je práve extrémne kontrolovaná a manipulovaná týmto Shaneo-Silasom. V nasledujúcich epizódach uvidíme, ako sa to vyvinie až po zlomový bod.
Prežije Shane na ostrove?
 Pokiaľ vieme, Shanov osud na ostrove skončil, no nevideli sme ho naposledy vydýchnuť. V tomto seriáli si nemôžeme byť istí ničím.
Teraz, keď liek vlastní Katherine, zohrá po zbytok série nejakú väčšiu rolu?
 Určite sme ju nevideli naposledy.

-Miška:)

zdroj : the-vampire-diaries.org

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára